The Assembly Hall / C. F. Møller Architects

by | 20. Jun 2019

Denmark | Mixed use | Transformation
The Assembly Hall. © Mark Syke

The Assembly Hall. © Mark Syke

 

Once used for assembling parts for cement factories, the 200-metre long Assembly Hall in Copenhagen has undergone a gentle transformation by C. F. Møller Architects. Traces from the building’s industrial past becomes the foundation for new dwellings and common spaces in the area of Valby Maskinfabrik.

 

Area plan of Valby Maskinfabrik 1:1250 © C.F. Møller

Area plan of Valby Maskinfabrik 1:1250 © C.F. Møller

 

Area plan of Valby Maskinfabrik 1:1250 © C.F. Møller

Site Plan 1:1000 © C.F. Møller

 

The Assembly Hall is a former industrial hall in Valby, Copenhagen, restored and transformed by C.F. Møller Architects between 2014 and 2018. The listed building is located in the area of Valby Maskinfabrik, an old industrial site in Valby that is becoming a new urban neighbourhood in Copenhagen. Considered as the heart of the new district, The Assembly Hall is located in the centre of a dense, low-traffic streetscape facing a large, recreational space.

 

Characteristic red steel framing and red partitioning sections. © Mark Syke

Characteristic red steel framing and red partitioning sections. © Mark Syke

 

The Assembly Hall before the conversion. © C.F. Møller

The Assembly Hall before the conversion. © C.F. Møller

 

With its red steel framing and red partitioning sections, The Assembly Hall has a characteristic appearance and colour scheme that is used as a base for the new transformation. One of the building’s special qualities is its profile, which continues down its entire length, giving it a strong impression. It also provides the architects with the opportunity of dividing the building into three different sections – a business section, a common section and a residential section.

 

Transitions between different sections in the façade. © Mark Syke

Transitions between different sections in the façade. © Mark Syke

 

The hall’s profile with its large sliding doors. © Mark Syke

The hall’s profile with its large sliding doors. © Mark Syke

 

The Assembly Hall’s industrial expression is mainly characterised by steel and red brick, as the façade and the roof are carried by rhythmic columns with panels of brick in a steel lattice structure. Other details include the building’s prism-shaped skylights, its delicate, white-painted windows and two large sliding doors in the building’s gables, where former factory equipment left the building after assembly. Old traces of the crane track remain inside today to show the building’s original function and history.

 

Facade detail. © Mark Syke

Facade detail. © Mark Syke

 

Interior with industrial traces. © Mark Syke

Interior with industrial traces. © Mark Syke

 

The building’s outer brick wall acts as an unheated mere raincoat facade that originally protected the assembly work and the crane against the weather. In the transformation, the outer parts of the building are maintained in their original form and have been insulated a double-layered glass screen.

 

Steel beams and a red colour scheme. © Mark Syke

Steel beams and a red colour scheme. © Mark Syke

 

Glass cladding covers the dirt and historic traces of the original interior walls. © Mark Syke

Glass cladding covers the dirt and historic traces of the original interior walls. © Mark Syke

 

The new, interior glass walls show the original interior walls with its dirt, old wood and industrial traces intact. Both ends of the hall also have a new interior construction and function: While the northern end of the hall is transformed into a 1400 m2 business area, the southern end is now a flexible 1200 m2 event and community house for the entire district.

 

The exterior façade of the residential section faces a new, recreational space in the area. © Mark Syke

The exterior façade of the residential section faces a new, recreational space in the area. © Mark Syke

 

In the hall’s middle section, the building’s rhythmic features are translated into a section for 66 housing units with a new set-back façade that opens the building up with new daylight conditions, balconies and terraces for the residents. To the west, the apartments face the new central urban space of in Valby Maskinfabrik with recreational outdoor areas.

 

Section through office 1:100 © C.F. Møller

Section through office 1:100 © C.F. Møller

 

 

Section through event space 1:100 © C.F. Møller

Section through event space 1:100 © C.F. Møller

 

In the southern building section with the common space, the façade has been insulated from the outside by inserting red polished wall sections into the steel grid construction of the façade. A few new windows in lead red steel have been inserted to provide more daylight for the common space, clearly contrasting the original white windows.

 

Industry equipment left in the building after the transformation. © Mark Syke

Industry equipment left in the building after the transformation. © Mark Syke

 

During its gentle transformation, The Assembly Hall has been filled with new functions that make it relevant in a new urban context without compromised with its original expression. By making the long hall multifunctional and splitting it up into sections for housing, business and common events, the hall turns into a new, social meeting place for residents and visitors of the neighbourhood of Valby Maskinfabrik.

INFORMATION

CITYCopenhagen
COUNTRYDenmark
SIZE10,100 sq.m
ARCHITECTC. F. Møller Architects

CLIENT

CONTRACTOR