The New Tate Modern

by | 29. Aug 2016

Cultural | Project
The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Southern_Exterior.JPG

Tate Modern’s new Switch House steps up from the existing Boiler House to meet Neo Bankside to the south. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

By Alice Haugh

Earlier this summer, the world’s most popular gallery for modern art completed an ambitious expansion project, adding 60% more space for visitors. But the resulting building, Tate Modern’s new Switch House, is about more than square meters. Costing £260 million, the distinctive 10-storey structure, designed by architects Herzog & de Meuron, is an incredible gift to London’s public, and signifies the completion of London’s transformation from an industrial powerhouse to a cultural one.

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Northern_Exterior.jpg

The Tate Modern ensemble, as seen from the River Thames. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © Iwan Baan

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Southern_Exterior_Iwan_Baan.jpg

Switch House, as seen from Sumner Street to the south. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © Iwan Baan

Tate’s need for extra space (following an intensive acquisition drive to create a more diverse, international and female-focused art collection) was the driver behind the project, coupled with the museum’s desire to reveal the processes of cultural production to its visitors. This desire is most clearly in evidence on Level 5 of the new building, where an open plan space will host the Tate Exchange from the autumn. Over 50 different organizations will participate in Tate’s creative process for the first time, running workshops and installations on site and curating an immersive visitor experience.

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Tate_Exchange2.jpg

An installation being set up in the Tate Exchange on Level 5. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Tate_Exchange1.jpg

An artist installing work in the Tate Exchange on Level 5. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

But the most successful element of the Switch House is hidden underground. The cylindrical former oil tanks have been cleared out and cleaned up to create the world’s first museum spaces dedicated to live art, installation and film. These majestic subterranean rooms each measure 30 meters across and offer a visceral visitor experience. Their industrial coldness has been respected with only subtle adjustments to improve functionality; poured concrete floors slope gently up to the Turbine Hall and match the tone of the found structures seamlessly. Traces of past use are celebrated – a stair leading to nowhere, a defunct hole in the wall. The respect for found structures and eye for revealing palimpsest reflect the elegant humility with which Herzog & de Meuron transformed Bankside Power Station back in 2000. Inside the Tanks, the architect is secondary, and the space takes center stage.

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Tanks3.jpg

Subtle insertions improve the functionality of the Tanks. The Tanks, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Tanks1.JPG

A sloped concrete floor connects the Turbine Hall to the Tanks, whilst angled columns hint at the structure above. The Tanks, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Tanks2.JPG

An installation within the main circular tank. The Tanks, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

There’s no doubt that the twisting, pyramid-like tower of the Switch House is an incredible feat of engineering. The building’s envelope makes improbable contortions as it rises, with faceted facades enabled by a seriously heavyweight concrete supporting structure. In true Herzog & de Meuron style, the details which create the tapering form are impeccable, and are dramatically revealed to us on the interior, a spectacle conjured from the seemingly mundane. Veiling the structure are 336,000 two-tone custom-made bricks arranged according to a perforated lattice. Here the materiality of Victorian industry is reimagined as an envelope of astounding complexity. Herzog & de Meuron tried a number of different cladding systems, including translucent options in glass and polycarbonate, before settling on this reference to its predecessor’s heritage.

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Structure.jpg

The building’s extraordinary concrete skeleton is artfully exposed. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Bricks.jpg

A two-tone brick envelope is suspended from the concrete skeleton. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

Ascending the tanks via a curving concrete stair, the three floors above contain a series of white-box gallery spaces, from intimate screening rooms to expansive, top-lit volumes, arranged around stacked atria in which visitors are confronted by the building’s striking concrete skeleton. Giles Gilbert Scott’s Victorian ironwork is also celebrated by a new bridge which traverses the old Turbine Hall, connecting the existing Boiler House to the new Switch House at Level 4.

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Stair2.jpg

A curving conrete stair ascends the Tanks. The Tanks, Tate Modern, Herzog & de Meuron © Iwan Baan

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Stair1.jpg

The stair connects the Tanks to the main gallery floors. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Atrium.jpg

Tapering concrete columns become an artwork in themselves on Level 3. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Large_Gallery.jpg

A large top-lit gallery space. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Small_Gallery.jpg

A more intimate room for art works. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Medium_Gallery.jpg

The considerable concrete structure carves up and divides gallery spaces. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Turbine_Hall.jpg

When crossing the new bridge from Switch House to Boiler House, visitors are confronted by Giles Gilbert Scott’s impressive Victorian ironwork in the Turbine Hall. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

The remaining five floors of the Switch House are given over to ancillary functions, with levels each dedicated to education, staff, members’ room, and restaurant. Perhaps unsurprisingly, these spaces feel less institutional, with rich timber floors and matching furniture, crafted to fit the facets of the building’s envelope. The effect is warm, if a little corporate, but the constricted plan and extreme verticality make ascending via the stairs a rather thankless experience. The reward for reaching the top is, however, a joyous one, as visitors are treated to 360 degrees of panoramic terrace, affording clear views across to St Paul’s Cathedral, as well as voyeuristic glimpses into the uniform living rooms of apartments at Neo Bankside, Roger Stirk Harbour’s Stirling-nominated luxury compound.

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Restaurant.jpg

Furniture is custom-made to fit the building’s facets in the restaurant on Level 9. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

The inclusion of the publicly-accessible terrace is a generous gesture and demonstrates the civic intentions of the project. As Lord Browne, Chairman of the Tate, states, ‘A building that was once London’s beating heart is now its cultural cathedral.’ The structure stands as a monument to the potentials of architecture and engineering today, an example of what is structurally possible, if only you have the will – not to mention the means – to achieve it.

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Terrace.jpg

A room with a view – the terrace on Level 10. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

 

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_Neo_Bankside.jpg

The new building’s proximity to Neo Bankside affords voyeuristic views into luxury apartments. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh

The_New_Tate_Modern_Herzog_and_de_Meuron_St_Pauls.jpg

The Boiler House chimney is a prominent feature on the skyline, along with St Paul’s Cathedral to the north. Switch House, Tate Modern, Herzog & de Meuron © 2016 Alice Haugh


INFORMATION

CITYLondon
COUNTRYUnited Kingdom
ARCHITECTHerzog & De Meuron
LANDSCAPE ARCHITECTVOGT

CLIENT

CONTRACTOR