Tønder Townhall

by | 14. Aug 2017

Government | Project
SLETH-TonderTownhall-Tonder-1.jpg

Exterior view from the opposite side of the river. Tønder Townhall. © Rasmus Hjortshøj COAST

By Ariana Zilliacus

Tønder Townhall is the winning entry in a competition held by the Tønder Municipality in 2013 to supplement the existing town hall dating back to 1981, designed by Danish architect Halldor Gunnløgsson. Gunnløgsson’s architecture is of a postmodernist style and, like much of Tønder’s architecture, built out of bricks. SLETH architects’ floor-to-ceiling glass extension adds a refreshing lightness to converse with its heavier counterpart, drawing the city out into the surrounding landscape, just as it draws the building’s immediate environment indoors.

SLETH-TonderTownhall-Tonder-12.jpg

Exterior view of the building meeting its surrounding landscape. Tønder Townhall. © Rasmus Hjortshøj COAST

This breaking of boundaries by binding indoor and outdoor, culture and nature, history and present-day, is a reflection of Tønder Townhall’s architectural values, as described by SLETH architects: an “open structure – a democratic and non-hierarchical plan.” Being a common space that aims to bring people together, the concept of blurring boundaries is an important one. It could even be seen as an architectural metaphor for the transparency between the people of Tønder and their local government, building a figure of communication and trust. It is, as SLETH architects call it, “a distinctly open and transparent public house.”

SLETH architects was founded by architect and landscape architect Søren Leth, with a focus on not just architecture and urbanism, but also landscape design. SLETH architects describe themselves as a firm with a “multidisciplinary identity” that is “willing to accept territorial complexity, drawing on historical references.” Their philosophy is evident in the design of Tønder Townhall, not least in the use of brick flooring on the first level of the building, drawing a material connection between the more modern design and Tønders historical architecture. The use of brick is repeated in the courtyard between the town hall’s new and old parts, as well as around the building’s interior circulation cores. This reflection of material adds a tactile relationship between interior and exterior, besides a visual one.

SLETH-TonderTownhall-Tonder-7.jpg

Interior view of the building. Tønder Townhall. © Rasmus Hjortshøj COAST

In addition to the Tønder Townhall’s material relationship to its urban context, the building’s form alludes to the surrounding landscape. Just like the nearby river, Tønder Townhall’s facade has a subtle curve that is most striking at eye-level, visually drawing one in and around the building. In plan, Tønder Townhall resembles a funnel or arrow, pointing the city out towards the marshlands.

Interiorly, the new addition has an open plan with desks and meeting spaces partially separated by shelves, in contrast to the original town hall that is divided up into corridors and offices. Just as the interior and exterior spaces are bound by visual transparency and meeting spaces by fluidity of movement, the two levels in the town hall are bound by light and acoustics through the open double-height walkway along the perimeter of the courtyard.

SLETH-TonderTownhall-Tonder-10.jpg

Interior view of the building. Tønder Townhall. © Rasmus Hjortshøj COAST

SLETH architects’ Tønder Townhall is a place of connection between people, time, and spaces. It is an architectural manifestation of respect for both history and context, but also of a dream for certain democratic values to be achieved in between people in the years to come. Tønder Townhall can be seen as a homage to both past, present and future, folding into its place on the edge of the city.

SLETH-TonderTownhall-Tonder-9.jpg

Interior view of the original town hall. Tønder Townhall. © Rasmus Hjortshøj COAST

SLETH-TonderTownhall-Tonder-2.jpg

Inner courtyard. Tønder Townhall. © Rasmus Hjortshøj COAST

SLETH-TonderTownhall-Tonder-3.jpg

Inner courtyard. Tønder Townhall. © Rasmus Hjortshøj COAST

SLETH-TonderTownhall-Tonder-5.jpg

Entrance to the original town hall. Tønder Townhall. © Rasmus Hjortshøj COAST

 

SLETH-TonderTownhall-Tonder-8.jpg

Interior detail. Tønder Townhall. © Rasmus Hjortshøj COAST

SLETH-TonderTownhall-Tonder-6.jpg

Viewed from above. Tønder Townhall. © Rasmus Hjortshøj COAST

SLETH-TonderTownhall-Tonder-13.jpg

Exterior view at night. Tønder Townhall. © Rasmus Hjortshøj COAST

SLETH-TonderTownhall-Tonder-14.jpg

Exterior view at night. Tønder Townhall. © Rasmus Hjortshøj COAST

SLETH-TonderTownhall-Tonder-15.jpg

Exploded axonometric. Tønder Townhall. © SLETH Architects

SLETH-TonderTownhall-Tonder-17.jpg

Axonometric. Tønder Townhall. © SLETH Architects

SLETH-TonderTownhall-Tonder-16.jpg

Site plan. Tønder Townhall. © SLETH Architects

INFORMATION

CITYTønder
COUNTRYDenmark
SIZE3000m2
ARCHITECTSLETH Architects

CLIENT

CONTRACTOR