Town Hall Eysturkommuna

by | 27. Sep 2018

Government | Landscape

The new town hall in Eysturkommuna, Faroe Islands, nests itself in the surrounding landscape as a modern interpretation of traditional Faroese architecture. With a public walkway across its green roof, the town hall physically and symbolically bridges two different municipalities across a river, and reclaims the river bank as a public destination. 

The building from the land-side. © Nic Lehoux

The building from the land-side. © Nic Lehoux

Context. © Nic Lehoux

Site Context. © Nic Lehoux

The Eysturkommuna Town Hall is one of the world’s smallest town halls. It is located in Norðragøta, across a river that runs through the city. The 750 m2 building is designed by Henning Larsen’s Faroese partner, Òsbjørn Jacobsen, who is also the architect behind the concert hall Harpa in Reykjavik, Iceland. 

Site plan. © Henning Larsen

Site plan. © Henning Larsen

The green roof becomes part of the surrounding landscape. © Nic Lehoux

The green roof becomes part of the surrounding landscape. © Nic Lehoux

The town hall is situated close to an attractive beach, which used to be a natural gathering point of the local community. This ended as the fishing industry moved in, and the building is one of more projects to reclaim the river bank as a public destination. With public terraces and a green roof that leads citizens across the river, the town physically and symbolically unites two previously separated municipalities into one.

The green roof becomes a new urban space for the citizens. © Nic Lehoux

The green roof becomes a new urban space for the citizens. © Nic Lehoux

A path leads citizens onto the green roof and across the river. © Nic Lehoux

A path leads citizens onto the green roof and across the river. © Nic Lehoux

Night view. © Nic Lehoux

Night view. © Nic Lehoux

The green roofed town hall merges into the surrounding Faroese landscape, by taking its form from the local conditions of the island. Without directly imitating traditional building elements, the building builds on the underlying thoughts of traditional Faroese architecture, where the line between building and nature is blurred. Thus, it becomes hard to distinguish where the landscape stops and the building begins.

Ground floor plan. © Henning Larsen

Ground floor plan. © Henning Larsen

Section. © Henning Larsen

Section. © Henning Larsen

The town hall creates the framework for the work of the city council and the administrative staff. From its land-facing side, the building contains office space for the municipality’s staff, and from its sea-facing side, the meeting spaces and reception are aligned with large glass windows that creates a panoramic view towards the water. Beneath the building, floodlight projectors shine on the river and project light back onto the building’s underside.

Citizens can go fishing in the river beneath the town hall. © Nic Lehoux

Citizens can go fishing in the river beneath the town hall. © Nic Lehoux

Interior. © Nic Lehoux

Interior. © Nic Lehoux

In the City Council Hall, the Municipality’s key decisions are made at a circular table inspired by the ceremonial chambers of Pueblo Native Americans. At the table, no one sits at the end, and everyone is met on equal parliamentary terms. In this hall, nature comes especially close, as the river beneath is visible through a circular glass-covered opening in the floor, surrounded by the round table. Through the floor opening, the local government can spot trout on their way upstream, while projections of water reflect onto the ceiling.

The glass-covered opening in the Council Hall floor. © Nic Lehoux

The glass-covered opening in the Council Hall floor. © Nic Lehoux

Panoramic view towards the sea. © Nic Lehoux

Panoramic view towards the sea. © Nic Lehoux

As a special feature, an exterior sound and light installation by artist Jens Ladekarl Thomsen plays for the public outside the town hall. The art work draws from sounds and structures of the local society and nature and lets passers-by believe that the house speaks of its surroundings. The installation is part of creating a new story of local nature and the community.

Public life around the town hall. © Nic Lehoux

Public life around the town hall. © Nic Lehoux

Eysturkommuna. © Nic Lehoux

Eysturkommuna. © Nic Lehoux

The building’s terraces and roof are open to the public, who can use them for contemplation, swimming and fishing in the river. Inside, the interior can accommodate a variety of public events, such as exhibitions, talks and concerts. The building also creates a wind-sheltered public space towards the south, where citizens can enjoy a view of the scenic landscape.

View towards the river and sea from the building roof. © Nic Lehoux

View towards the river and sea from the building roof. © Nic Lehoux

The town hall establishes a space that revives the public life of the city. In the coming years, the city will be revived with more buildings and events that support the local community. By serving both as a bridge and as a public destination in itself, the town hall reclaims the riverbank and create a new gathering point for local citizens.

Public spaces in front of the building and the nature backdrop. © Nic Lehoux

Public spaces in front of the building and the nature backdrop. © Nic Lehoux

 

 

INFORMATION

CITYEysturkommuna
COUNTRYFaore Islands
SIZE750 sq.m
ARCHITECTHenning Larsen Architects

CLIENT

CONTRACTOR