Upcycle Studios / Lendager Group

by | 23. May 2019

Denmark | Residential | Sustainable
The facade of Upcycle Studios is staggered to face the street. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

The facade of Upcycle Studios is staggered to face the street. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

 

Upcycle Studios, the latest project by Danish architects Lendager Group, is built on the concept of sharing. The 20 townhouses in Southern Copenhagen provide flexibility for their inhabitants, in which resources can be shared and spaces transformed, but also utilize materials ‘shared’ by decommissioned buildings, turning their construction waste into new resources.

Lendager Group are specialists in this process of material ‘upcycling’, seeing potential in the 11.7 million tons of construction waste produced each year in Denmark alone. They consider this waste material to be a valuable resource, and their portfolio of projects showcase innovative ways of using it anew. Lendager Group promote this as a bold new architectural aesthetic, and one that anticipates an urgently needed shift within the construction industry.

 

A patchwork of reclaimed windows form the main entrances. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

A patchwork of reclaimed windows form the main entrances. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

 

Much like Vandkunsten’s careful renovation of Albertslund Syd, Lendager endeavored to analyze each of Upcycle Studio’s building components in isolation, scrutinizing its whole-life energy performance against a strict set of parameters. The result is a composition of repurposed and upcycled materials, each with an embedded history but redefined in their new collective purpose to provide flexible housing for residents of Copenhagen’s Ørestad district.

 

‘In Upcycle Studios concepts such as symbiosis, resource efficiency and Sharing Economy form the foundation for the new housing’

Lendager Group

 

The windows are upcycled from decommissioned buildings. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

The windows are upcycled from decommissioned buildings. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

 

75 percent of the project’s windows come from abandoned buildings in North Jutland, forming a patchwork facade of glazing around the entrances to each townhouse. This saves ‘as much as 95%’ of the CO2 produced in the production process of the windows, and to meet modern insulation standards the windows consist of two layers of recycled double-glazing. This is coupled with 1400 tons of ‘upcycled’ concrete that forms the shell of the building, using concrete waste from the construction of the Copenhagen metro (a project that is intimately connected to Ørestad’s planning, and was largely financed through its real estate development), using a new technique develop by Lendager Group.

The wood used for floors, walls, and facades is a composition of offcuts and surplus material from Danish flooring manufacturer Dinesen, following a close collaboration that allowed this ‘waste’ to be utilized.

These are all materials that would have ended up in landfill, or an incineration plant if they hadn’t been upcycled and used in the construction of the townhouses. This helps to drastically reduce the building’s whole-life energy performance, with Upcycle Studios potentially reducing its total CO2 emissions by 60 percent over 50 years. Lendager Group are quick to remind us that this makes the project more than just a circular home made of upcycled parts, with the potential to ‘incentivize sustainable living’ at scale.

Upcycle Studios differed from the ‘average’ sustainable building in that it is a commercial project, and is therefore defined by market conditions and designed to be scaled up.

 

The wood used throughout is supplied by Dinesen. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

The wood used throughout is supplied by Dinesen. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

 

Lendager Group are pragmatic with the economic forces shaping their projects, and claim that Upcycle Studios shows how ‘we can decouple growth from emissions by looking at local waste as a resource and making sustainability and growth each other’s prerequisites.’ While the growth paradigm should not be taken as a given, the architects have been forward-thinking in their approach to the project’s scalability, finding multiple alternative uses for innovative materials and utilizing efficiency dynamics to increase the affordability and viability of these new products. This has the potential to impact far beyond the confines of the Upcycle Studios’ site.

 

A composition of upcycled materials. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

A composition of upcycled materials. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

 

Beyond the project’s material credentials, Lendager Group advocate Upcycle Studios as a new model for shared living, which seeks to find a balance between commonality and individuality, as ‘the community thrives best if there is space for the individual.’ This taps into various aspects of the ‘sharing economy’, by prioritizing access over ownership and providing generous spaces for shared living as well as private accommodation. The result is a series of flexible spaces that can be used as offices, rental accommodation, workshops or a multitude of other user-defined activities, with each townhouse able to be divided and shared in different ways. Much like their approach to material use, Lendager Group emphasize the economic incentive of this ‘sharing’, with its potential benefit for both ‘owner and consumer’.  

The project has recently won a Danish Design Award, with the jury praising the project for demonstrating ‘good design, material innovation and process documentation that is highly praiseworthy and sets a great example for others to follow and join.’

 

The internal spaces provide flexibility for a multitude of functions. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

The internal spaces provide flexibility for a multitude of functions. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

 

Plan of one of the townhouses. © Lendager Group

Plan of one of the townhouses. © Lendager Group

 

Section through one of the townhouses © Lendager Group

Section through one of the townhouses © Lendager Group

INFORMATION

CITYCopenhagen
COUNTRYDenmark
SIZE3,909 sq.m
ARCHITECTLendager Group

CLIENT

CONTRACTOR