Vestre Fjord Park

by | 13. Nov 2017

Cultural | Landscape/ urban area | Project
Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park is an undulating roofscape which creates a threshold between land and sea in Aalborg, Denmark. Designed by young Danish firm ADEPT and GHB landscape, the project aims to strengthen this connection by facilitating a variety of recreational and learning experiences.

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park sits on the edge of the unique natural landscape of the Limfjord, where water, meadows, beaches, and wildlife meet the lively city of Aalborg. Its this balance of natural landscape and civic activity that gives the site its character, and that which the project’s subtle interventions aim to enhance.

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

The site previously held a run-down outdoor swimming pool but the past two years has seen a complete renewal of the park area, with the inclusion of a larger swimming area, a timber decked promenade and the building itself.

The building is formed of nine independent volumes dispersed along the water’s edge, connected with an undulating roofscape. Whilst the internal spaces host a variety of functions to support several sports clubs, the roofscape folds over and between them, forming tiered seating, play areas, access points and viewing platforms. By forming generous overhangs and curated openings, this roof frames the various activities taking place in the surrounding water.

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

By bringing together the activities of several sports clubs with recreational facilities for the general public, the project provides a multifunctional space that can be equally valued by users of different ages, experiences and backgrounds. In this way the building is considered a community centre; a civic infrastructure which facilitates the activities of the park and presents itself as a welcoming meeting space within it. The landscape invites participation and the roofscape accommodates its spectators, setting the scene for their assembly.

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Whilst understated in architectural expression, the building’s importance is emphasised by a long timber-decked promenade, creating a singular entrance route that marks the points where fjord, park and recreation coalesce. By placing itself on the edge between land and sea, ADEPT have strengthened the city’s relationship to the fjord by establishing accessibility and a symbolic proximity.

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

The surrounding park is divided into several smaller areas, each with their own identity and character. The isthmus to the North hosts the various sports clubs and defines the edge of the fjord, whilst the adjacent beach provides access to an open air swimming area. The woods and wetlands to the west and south are characterised by dense vegetation, whilst a plain to the east is open and expansive.

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park is characteristic of an increasingly common Nordic typology in which the distinction between landscape design and architecture is blurred, with natural landscapes merging seamlessly into walkways, steps, seating and rooftops. This has resulted in a project which is overtly public, aspiring to be free from physical boundaries and expressive of its openness. Vestre Fjord Park has recently won an Aalborg Municipality Building Award and is a finalist for the Danish Landscape Awards 2017 – evidence of its success in enhancing both a natural landscape and an urban condition.

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

ADEPT have sensitively restructured the relationship between Aalborg and the Limfjord, with a carefully curated series of interventions setting the scene for a myriad of recreational activities and communal events. But by employing a natural palette of materials and an understated architectural expression, it is the Fjord Park itself which is allowed to take centre stage.

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park, ADEPT. Photo © Rasmus Hjortshøj_COAST Studio

Vestre Fjord Park, ADEPT. Drawing © ADEPT

Vestre Fjord Park, ADEPT. Drawing © ADEPT

Vestre Fjord Park, ADEPT. Drawing © ADEPT

Vestre Fjord Park, ADEPT. Drawing © ADEPT

INFORMATION

CITYAalborg
COUNTRYDenmark
SIZE2,000 sq.m
ARCHITECTADEPT
LANDSCAPE ARCHITECTGHB Landscape Architects

CLIENT

CONTRACTOR